Länsbo döms för grovt penningtvättbrott i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Närmare halv miljon kronor kom bedragaren åt efter att ha lurat en äldre person. Nu döms mannen för grovt penningtvättbrott till fängelse.

Under onsdagen kom den fällande domen mot en man i 20-årsåldern som misstänkts för grovt penningtvättbrott sensommaren 2022.

Den dömde har genom ett bedrägeri kommit åt en 75-årings bankdosa och flera olika konton som personen hade tillgång. På så vis kunde bedragaren överföra sammanlagt 485 000 kronor till sitt eget.

Enligt domen ska pengarna kort efter brottstillfället använts på olika sätt. Bland annat genom uttag och och swish. Mest pengar, 328 888 kronor, spenderades på en auktionssajt i ett försök att köpa dyra klockor, men sidan misstänkte brott och blockade handeln.

Eftersom distribution av pengarna skett på så vis, ser tingsrätten i Östersund det som bevis för grovt penningtvättbrott.

Sitter redan i fängelse

150 000 kronor av det som bedragaren kom över togs från 75-åringens privata konto. Efter självrisk återfick 75-åringen 138 000 kronor av sin bank.

Därefter har banken tagit över den drabbades fordran gentemot bedragaren och under onsdagen kom alltså domen. Mannen döms till sex månaders fängelse. Han ska även betala 138 000 kronor i skadestånd till banken samt cirka 18 000 till ett aktiebolag som också blev drabbat av bedrägeriet.

Mannen själv nekar till brott och menar att han själv blivit lurad av en annan person att förvalta pengarna.

Sedan hösten 2022 sitter bedragaren av ett tidigare fängelsestraff på tre år och sex månader för bland annat försök till grov våldtäkt och inbrottsstöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.