Med ett danstillstånd som grund försökte mannen ändra dokumentet så det skulle se ut som ett vapentillstånd – dock med en del stavfel. Foto: kollage av bilder ur polisens förundersökning

Man i Jämtlands län försökte köpa vapen med förfalskat tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man i Jämtlands län misstänks ha förfalskat ett vapentillstånd för att försöka köpa en pistol. Nu åtalas han för grov urkundsförfalskning och flera fall av narkotikabrott.

Det var förra hösten som mannen beställde en pistol av två olika vapenhandlare. Mannen bifogade ett vapentillstånd som såg ut som att det var utfärdat av polisen.

Som motivering till vapentillståndet stod bland annat att det beviljas ”Då hans tidigare militärtjänst haft stor inverkan på nationens säkerhet. Övrigt är sekretessbelagt via Svenska Säkerhetspolisen (SÄPO)”.

Men en av vapenhandlarna fattade misstankar och frågade vad 26-åringen skulle ha vapnet till. Svaret blev att han ville skydda sin familj och sig själv – samt att han jobbar för nationens säkerhet.

Säljaren kontaktade då polisen där man konstaterade att 26-åringen hade förfalskat vapenlicensen. Han hade använt ett annat tillstånd som avsåg danstillställningar för en nattklubb som mannen hade, men bytt ut delar av texten. Diarienumret hade han inte ändrat.

26-åringen förnekar brottet. Han åtalas också för flera fall av rattfylleri och narkotikabrott, dopningsbrott och grov olovlig körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.