Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsråd Susanna Löfgren konstaterar att konflikterna om utrymmet i fjällen har eskalerat. Hör vad länsstyrelsen gör för att lösa dem. Foto: Marie Selander/SVT

Länsrådet i Jämtland om fjällkonflikten: ”Frågorna har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med ett ökat besökstryck har konflikterna i fjällen vuxit. Den myndighet som har ansvaret för att se till att olika intressen kan samsas om utrymmet är länsstyrelsen. Hör hur länsrådet Susanna Löfgren kommenterar situationen och vilka åtgärder länsstyrelsen kan komma att vidta.

Det är många aspekter att ta hänsyn till när olika intressen ska samexistera i fjällen. I området kring fjälleden Jämtlandstriangeln i Västjämtland råder till exempel både allemansrätten och nyttjanderätt för rennäringen.

Enligt lagen är det förbjudet att störa rennäringen, fastslår länsråd Susanna Löfgren. Samtidigt har folk rätt att vistas i naturen i enlighet med allemansrätten.

– Allemansrätten kan vi inte reglera, vi får till exempel inte zonera eller stänga av områden, som man till exempel kan göra i Stekenjokk där man kan göra det för att skydda olika (fågel)arter, säger Susanna Löfgren.

Men det finns ändå åtgärder som länsstyrelsen kan vidta.

Se mer i klippet ovan.

Hela Vålådalen-Sylarna-Helags-området är i miljöbalken utpekat som obrutet fjäll. Delar av fjällen har avgränsats och pekats ut som ”obrutna fjällområden”.

Inom sådana fjällområdena får bebyggelse och anläggningar uppföras endast om det behövs för rennäringen, den bofasta befolkningen, den vetenskapliga forskningen eller det rörliga friluftslivet. Andra åtgärder får göras endast om det kan ske utan att områdenas karaktär påverkas.

Grundläggande i avgränsningen av de ”obrutna fjällområdena” är att områdena i princip saknar vägar och järnvägar.

Bestämmelser om skydd av de ”obrutna fjällområdena” med hänsyn till natur- och kulturvärden, rennäringen och friluftslivet är också reglerat i miljöbalken. 

Området Vålådalen-Sylarna-Helags (där bland annat Jämtlandstriangeln ingår) är dessutom klassat som riksintresse avseende naturvård och kulturmiljö, även detta regleras i miljöbalken.

Området är dessutom klassat som riksintresse för friluftsliv och delar av området är riksintresse för rennäringen.

Större delen av området utgörs dessutom av renbetesfjäll. Renbetesfjäll är statlig mark avsatt för rennäringens verksamheter. Vid upplåtelse av mark på renbetesfjällen, exempelvis vid eventuella omdragningar av fjälleder är det länsstyrelsen som bevakar rennäringens intresse. Sådan upplåtelse får bara göras om det kan ske utan avsevärd olägenhet för renskötseln. Länsstyrelsens rennäringsdelegation är beslutande i sådana frågor. 

Källor: Boverket, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet