En vaja med nyfödd renkalv Foto: SVT

Länsstyrelsen: 3500 renkalvar kan dödas på tio dagar

Publicerad

Järvpopulationen i fjällområdena i Jämtland måste minskas, annars finns risk att tusentals renkalvar dödas. Det menar Länsstyrelsen i sin överklagan till Kammarrätten.

Kammarrätten ska pröva om Länsstyrelsen i Jämtland kan bevilja skyddsjakt på 13 järvar i fjällområdena, innan de har ställt till någon skada. Förvaltningsrätten upphävde Länsstyrelsens beslut om skyddjakt men nu ska Kammarrätten pröva frågan.

I sin överklagan beskriver Länsstyrelsen vad konsekvenserna kan bli om inte järvstammen kan reduceras. I de aktuella områdena, som är renarnas kalvningsområden, finns uppskattningsvis runt 120 järvar.

Tio procent av renkalvarna kan dödas

När det är gott om mat lägger järvarna upp förråd. Länsstyrelsen skriver i sitt överklagande:

”Om varje järv tar tre renkalvar om dagen under de tio första dagarna, blir det nästan 3500 kalvar. Det är mer än 10 procent av de födda överlevande kalvarna.”

Kammarrätten ska nu skyndsamt hantera ärendet eftersom jakttiden i skyddsjakten går ut den 15 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.