Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Englund tar borrprover på det gamla fabriksområdet i Ulriksfors. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Miljögifter i marken i Ulriksfors gamla massafabrik

Uppdaterad
Publicerad

Ulriksfors i Strömsund var en gång en blommande pappersmassaindustri. Sedan länge är industrin nedlagd, men gifterna från industrin finns kvar.

I en förstudie som gjordes 2017 på det gamla fabriksområdet hittades föroreningar i marken kopplade till den gamla sulfitfabrikens verksamhet. Det handlar främst om tungmetaller från den kisaska som är en restprodukt från pappersmassatillverkningen.

Därför gör nu Länsstyrelsen tillsammans med Strömsunds kommun en fördjupad studie för att få en tydligare bild av hur stor föroreningen är samt vilket behov av sanering som finns.

– Vi bedömer ju vilka risker som finns för människors hälsa samt omgivande miljö, säger Daniel Ragnvaldsson som är projektledare.

Ulriksfors inte unikt

Även om Jämtlands län inte haft lika mycket industrier som på andra håll i landet, bedömer Länsstyrelsen att omkring 3000 platser i länet är förorenade på grund av gamla industrier.

Det handlar om sågverk, tjärfabriker, verkstäder, brandövningsplatser och bensinstationer som har förorenat marken. I många fall finns de företag som en gång verkade på platserna inte kvar och då finns inte heller någon som kan hållas direkt ansvarig.

I de fallen kan staten stå för kostnaderna för undersökningar och sanering.

I videon ovan får du följa med till undersökningen i Ulriksfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer