Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Från länsstyrelsen har vi ingen direkt åsikt om hur många älgar som ska skjutas – det ska jägarna och markägarna komma överens om”, säger vilthandläggaren Sara Lindqvist. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Länsstyrelsen i Jämtland om älgstammen: ”Vi bestämmer inte hur många som ska skjutas”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blossat upp en het debatt om älgstammens storlek i Jämtlands län. Jägarkåren menar att älgstammen har minskat så kraftigt de senaste åren att det borde införas någon form av restriktioner.

De stora skogsbolagen anser å sin sida att betesskadorna fortfarande är så omfattande att det inte finns utrymme för fler älgar.

Länsstyrelsens roll är att granska och godkänna de älgförvaltings- och älgskötselplaner som görs för alla områden. Men det är inte länsstyrelsen, utan jägarna och markägarna, som gemensamt ska bestämma hur mycket älg som ska skjutas i varje område.

– Vi har ingen direkt synpunkt på hur många älgar som ska skjutas, det ska jägarna och markägarna gemensamt komma fram till, säger Sara Lindqvist som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Planerad minskning uppnådd

Det har skjutits färre älgar i länet det senaste åren, men detta är också resultatet av ett uttalat mål, poängterar Sara Lindqvist.

– Storleken på dagens älgstam och tilldelningen av hur många som ska skjutas är ett resultat av gemensamma mål från både jägare och markägare att över tid minska älgstammen, vilket man ju har lyckats med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.