Handelsbanken har elva kontor i Jämtlands län, det är oklart vilka som kommer finnas kvar nästa år. Foto: TT, SVT

Handelsbanken stänger 180 kontor – oklart vilka som blir kvar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Handelsbanken att de stänger 180 av sina 380 kontor runt om i Sverige. I länet finns elva kontor, men det är ännu oklart vilka som påverkas.

– Vi ser nu att kunderna i en sådan omfattning använder digitala kanaler och andra sätt att mötas än via kontor att vi har nått fram till en tipping point. Det är en trend som har pågått länge, men vi har väntat in kunderna, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström på en presskonferens.

Vilka 180 kontor som ska stängas har Handelsbanken ännu inte bestämt. I länet finns elva kontor, tre av dem hanterar kontanter och på nio av dem finns det möjlighet att betala räkningar, enligt länsstyrelsens kartläggning från i fjol.

”En trend”

Årligen skriver länsstyrelserna en rapport om vilka möjligheter som finns till grundläggande betaltjänster i landets olika län.

Enligt förra årets rapport tycker många i Jämtlands län att de saknar den mänskliga kontakten när ett bankkontor stänger, samt att det finns en känsla av osäkerhet när man hänvisas till digitala alternativ.

Samtidigt visar länsstyrelsens kartläggning att flera föreningar lämnat kontanterna och gått över betaltjänsten Swish.

För Tommy Sjöling på länsstyrelsen, som skrev den del av rapporten som berörde Jämtlands län, är beskedet från Handelsbanken ingen större överraskning.

– Det är en trend vi har sett de senaste åren, säger han.

Slår olika

Tomy Sjöling menar att färre bankkontor runt om i länet kan påverka de länsbor som betalar räkningarna på kontoren negativt, men att det skiljer sig mellan grupper eftersom de digitala betalningslösningarna samtidigt blir vanligare.

– Vissa grupper märker av det medan vissa inte märker något överhuvudtaget.

Nya bankomater kommer till länet

Vid årsskiftet kommer en lag som säger att i stort sett alla privatpersoner ska kunna ta ut pengar inom 25 kilometer samt att företag och föreningar ska kunna sätta in pengar inom det avståndet. 

I dagsläget ser det inte ut så i Jämtlans län, men under veckan meddelade Bankomat att man kommer erbjuda denna möjlighet på sex nya platser i länet, vilket gör att man lever upp till den kommande lagstiftningen på fler platser.

– Det är en positiv del i det hela, men gisslet är möjligheten för vissa att betala räkningar analogt, säger Tommy Sjöling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.