Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Lina Molin, klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen i Jämtland, vem som har det övergripande ansvaret att bedöma riskerna i Tjärnviksdalen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Länsstyrelsen om riskerna i Tjärnviksdalen: ”Ingen äger frågan i dagsläget”

Publicerad

Det är oklart vem som egentligen har det övergripande ansvaret för vilka undersökningar som behöver göras i Tjärnviksdalen vid Krångede i Ragunda kommun. Ytterst handlar det om vem som ska bedöma risken att Indalsälven skulle kunna söka sig en ny väg genom dalgången.

– I dagsläget är det faktiskt ingen som äger frågan om vem som kan säga att man kan använda Tjärnviksdalen som innan, säger Lina Molin på länsstyrelsen i Jämtland.

Just nu är Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Tjärnviksdalen och undersöker hur markförhållandena i dalgången faktiskt ser ut.

Det är Ragunda kommun som ansökt och beviljats pengar från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap (MSB) för att undersökningarna ska genomföras. Totalt beräknas kostnaden till drygt 1,7 miljoner och av det måste Ragunda stå för omkring 700 000 kronor.

Stort ansvar för Ragunda kommun

Det kan kanske tyckas orimligt att en liten kommun som Ragunda ska ta det övergripande ansvaret för att det genomförs undersökningar i Tjärnviksdalen.

– Det har varit ett jättearbete för Ragunda kommun. Vi från länsstyrelsen, men också andra myndigheter, har försökt hjälpa till så mycket som möjligt men ur ett kommunalt perspektiv kan man nog tycka att man behöver mer stöd, säger Lina Molin som är klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.

”Kommer behövas mer utredning”

2014 genomförde länsstyrelsen undersökningar i Tjärnboviken med förhoppningen att hitta en bergklack som kan hindra att sjön Gesunden bryter igenom. Det visade sig dock att det är omkring 15 meter ner till fastare material, och i sin rapport pekade länsstyrelsen på behovet av mer undersökningar i området.

2015 stoppade också Skogsstyrelsen all skogsavverkning och markberedning i och i anslutning till området tills vidare, eftersom det bedömdes öka riskerna för erosion och göra området mer instabilt.

Efter detta har inte mycket hänt.

– Det kommer förmodligen behövas mer utredningar innan man kan göra ett slutligt bedömande, men vem som ska ta i den frågan är inte helt klart, säger Lina Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.