Det är ännu oklart vad vindkraftsolyckan i Björkvattnets vindpark beror på, meddelar länsstyrelsens miljöskyddschef Sara Huss. Foto: SVT/länsstyrelsen

Länsstyrelsen om vindkraftsolyckan: Bolagets ansvar att utreda olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftsolyckan i Björkvattnets vindpark utreds nu av en krisgrupp från vindkraftsbolaget. Däremot kommer länsstyrelsen inte att åka till olycksplatsen i vindparken under torsdagen.

– Vi kommer inte att fara ut i och med att området är avspärrat av säkerhetsskäl. I ett så här tidigt skede finns det inget vi kan göra på plats. Det har gjort är att vi haft en dialog med vindkraftsbolaget och fortsätter ha det. Vi kommer under dagen att få mer information, säger chef för miljöskyddsfunktionen vid länsstyrelsen Sara Huss.

– Det är en tragisk olycka och vi får vara tacksamma för att ingen dödats eller skadats, konstaterar hon.

Länsstyrelsens tillsyn handlar främst om att fastställa om det förekommit risk för utsläpp av föroreningar eller annan miljölskada, vilket inte tycks vara fallet här.

– Men vi kommer att besöka vindkraftsparken längre fram, så snart det är möjligt, säger miljöskyddschef Sara Huss.

Hörde en ”explosion”

I onsdags kom en första incidentrapport från bolaget där det meddelades att en vinge – ett rotorblad – gått av och fallit ner från ett vindkraftverk.

Olyckan inträffade vid 21.30-tiden på tisdagkväll och folk i närheten hörde en kraftig smäll och vittnen berättar för SVT att man trodde att det var en explosion som utlösts.

Vindkraftsverk har stängts av

Vindkraftsbolaget Treblade Björkvattnet AB spärrade av området och har efter det också ett tiotal vindkraftverk från samma tillverkningsserie, som den skadade vindsnurran, stängts av.

Det är den information länsstyrelsen hade fått under torsdagsförmiddagen. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

Det är länsstyrelsen som är den myndighet som har tillsynsansvar över bolagets miljötillstånd. I fall där det finns misstanke om brott brukar länsstyrelsen göra en så kallad åtalsanmälan.

– Men det för tidigt att ta ställning tilll om det kommer att bli aktuellt i det här fallet, säger miljöskyddschef Sara Huss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.