Länsstyrelsen vill att Kammarrätten ska avgöra vilka förutsättningar som ska gälla för årets björnjakt. Foto: ADAM IHSE / TT

Länsstyrelsen överklagar beslut om björnjakten i Jämtland

Publicerad

Striden om björnjaktens villkor fortsätter. På torsdagen överklagade länsstyrelsen det senaste beslutet från förvaltningsrätten om att områdestilldelningen ska fortsätta gälla tills vidare.

Det handlar om 46 björnar som ännu inte fällts av de 200 som ingår i årets licensjakt. Länsstyrelsen vill att de ska kunna fällas var som helst i länet, men eftersom Svenska Rovdjursföreningen överklagat valde förvaltningsrätten att tillfälligt stoppa omfördelningen i väntan på att målet ska avgöras.

Förvaltningsrättens beslut har nu i sin tur överklagats av länsstyrelsen, som vill att Kammarrätten går in och säger sitt. Länsstyrelsens motivering är att återgången till de ursprungliga reglerna ”omöjliggör att den beslutade tilldelningen fylls” och allvarligt försvårar länsstyrelsens möjlighet att förvalta den regionala björnstammen.

Licensjakten på björn är tillåten fram till 15 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.