Kartan visar järvangrepp mellan 1 februari och 5 mars, på den svartvita bilden syns järvhonan som fångades av viltkamera Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på järvhona med ungar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har fattat beslut om skyddsjakt på järv inom Jovnevaerie sameby i Krokom. För första gången innefattar beslutet skyddsjakt på en järvhona med ungar.

Det är samebyn som ansökt om skyddsjakten efter att ett stort antal renar dödats av järv. I området har länsstyrelsen konstaterat en ensam järvhanne och en järvhona med två ungar.

För några veckor sedan beslutades om skyddsjakt på järvhannen, i hopp om att skadan mot renarna skulle minska. Efter att järvhannen skjutits har ändå fler renar hittats dödade av järv.

Beter sig inte normalt

– Den här järvhonan beter sig inte normalt, säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Jämtland. Normalt har en hona med ungar ett förråd av kött som hon äter av. Det har inte den här honan, utan hon dödar nya renar.

Ovanligt beslut

Eftersom upprepade angrepp på renarna har fortsatt så menar länsstyrelsen att honan ska skjutas. För att undvika onödig lidande ska även ungarna tas bort.

– Det är första gången vi fattar ett skyddsjaktsbeslut som även inkluderar ungar, säger Emma Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.