Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på Ånnsjön när näten vittjas och hör Malte Sjödin på länsstyrelsen Jämtland berätta om näten i klippet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Ny metod i kampen mot kanadarödingen i Ånnsjön testas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har fått projektpengar från Havs- och vattenmyndigheten för testa en ny metod för att försöka bekämpa förekomsten av kanadaröding i Ånnsjön i västra Jämtland.

Redan 1973 kom den första dokumenterade fångsten av kanadaröding i Ånnsjön. Kanadarödingen är en så kallad invasiv art som inte hör hemma i svenska vatten. Genom åren har man sett hur den påverkat de naturliga bestånden av öring, men kanske framförallt röding, negativt.

Det är oklart hur kanadarödingen hamnat i Ånnsjön, men man har under många år bedrivit ett riktat nätfiske på grunda vatten under lekperioden i ett försök att – kanske inte utrota – men i vart fall decimera förekomsten.

Använder höga djupnät

Nu provar Länsstyrelsen en ny metod, med hjälp av höga djupnät, för att bekämpa kanadarödingen.

– Vi lägger näten, som är betydligt högre än vanliga nät, på de djupaste ställena i sjön – från 20 till 40 meters djup. Till skillnad från tidigare insatser, som var riktat på de grundare platser där kanadarödingen leker i sjön, så siktar vi nu främst in oss de stora honor som inte leker, säger Malte Sjödin från länsstyrelsen.

Hur stora kanadarödingar har ni fått?

– Den största hittills är på 17,6 kilo, vilket skulle kunna vara rekord i Sverige. Det tyder ju på att det finns gott om mat i sjön.

Vill enbart fånga kanadarödingen

För att minimera bifångst av de naturliga bestånden som finns i sjön, så har näten extra stora maskor.

– Jag var lite orolig att vi skulle få en del stor röding som finns djupare ner i sjön. Men nu har vi vittjat näten tre gånger och det har varit 100 procent kanadaröding, vilket får ses som otroligt lyckat. Vi tolkar det som att den öring och röding som finns på det djupet är så små att de kan gå genom näten, men såklart missar vi då en del av de mindre kanadarödingarna också, säger Malte Sjödin.

En av de 13 kanadarödingar som fastnat i näten när SVT Nyheter Jämtland följde med ut på Ånnsjön. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Förödande om kanadarödingen sprider sig

Ännu så länge verkar inte kanadarödingen ha spridit sig vidare från Ånnsjön, vilket skulle vara förödande om så skedde enligt Malte Sjödin.

– Vi tror inte det går utrota den helt från Ånnsjön. Men skulle kanadarödingen sprida sig vidare nedströms, och leka i sjöarna där, så har vi ett problem som inte går lösa. Här på Ånnsjön har vi chansen att, på första sjön närmast fjällen, bromsa utvecklingen innan det gått för långt.   

I klippet ovan kan du följa med ut på Ånnsjön när Malte Sjödin och Tommy Albertsson vittjar näten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer