Ett stort räddningspådrag sattes in för att rädda de kanotister som hamnat i Ånnsjöns kalla vatten. Foto: Terje NaessVisa alla (4)
Visa alla (4)

Allvarligt skadade vid kanotolycka

Uppdaterad
Publicerad

Sex ungdomar föll ur sina kanoter när de var ute och paddlade i Ånnsjön. Alla sex blev kraftigt nedkylda. För två bedöms tillståndet just nu som livshotande.

Vid 17-tiden på tisdagen fick SOS ett larm om att flera personer hade fallit i vattnet när de var ute och paddlade kanot på Ånnsjön i västra Jämtland.

När larmet kom var uppgifterna knapphändiga. Det polis och räddningstjänst då visste var att totalt sex personer hade ramlat i vattnet. De sex hade paddlat tillsammans i två kanoter.

Ganska snart inkom uppgifter om att fyra av dem hade kommit upp ur vattnet men att två saknades. En timme senare meddelande polisen att en person fortfarande saknades och att ett stort räddningspådrag därför pågick.

Svårt skadade

Strax efter klockan 19 meddelade räddningstjänst och polis att alla sex var återfunna. Tre av dem var dock kraftigt nedkylda och hjärt- lungräddning utfördes av ambulanspersonal på plats.

– Helikopter har sedan flugit dem till sjukhus, säger polisens vakthavande befäl, Hans Ängquist.

Två av dem flögs till Trondheim och under tisdagskvällen bedömdes deras tillstånd som ”allvarligt skadade till livshotande”.

Den tredje flögs till Östersund medan de tre övriga kördes till Östersund med ambulans. Enligt uppgift ska de fyra på Östersunds sjukhus vara nedkylda men vid medvetande. 

Var på konfirmationsläger

De sex personerna var tillsammans på ett läger. Enligt uppgifter var det totalt 17 konfirmander och flera ledare som hade begett sig ut för att paddla kanot. Ytterligare en kanot med två konfirmander ska ha vält, men dom kunde själva ta sig i land, tömma kanoten och paddla hem.

Enligt pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen, som driver sjukvården, är hälsoläget stabilt för de fyra ungdomar, två killar och två tjejer, som kommit in till Östersunds sjukhus.

Samtliga är vid medvetande och ingen har några allvarliga fysiska skador. Alla fyra som vårdas i Östersund är hemmahörande i Stockholmstrakten. De är födda mellan 1997 och 2000, och deras anhöriga är kontaktade.

Hastigtväderomslag

Vad som orsakat olyckan är inte fastställt, men enligt uppgifter från en förälder till ett av barnen var vädret fint när man gav sig ut men sen blåste det upp och började hagla. Under räddningspådraget var det väldigt dåligt väder i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kanotdramat på Ånnsjön

Mer i ämnet