Lavinen inträffade i Bydalen. På bilden visas den ungefärliga platsen. Foto: SVT

Larm om lavin i Bydalen

Uppdaterad
Publicerad

Vid kl 15.30 på onsdagen inkom larm om en lavin nära skidsystemet i Bydalen, Åre kommun.

Räddningstjänsten skickade ut styrkor från både Hallen och Järpen som samt en insatsledare att samarbeta på platsen.

Enligt larmet ska lavinen ha inträffat en bit ovanför de så kallade ”trädgränsliftarna” i Bydalen skidanläggning. Exakt hur nära skidanläggningen som lavinen gått har räddningstjänsten ingen uppgift om.

30 gånger 50 meter stor

Lavinen uppges ha varit 30 gånger 50 meter stor, med ett snödjup på en dryg meter. Då skidspår synts både in och ut ur lavinområdet valde man att inleda en sökinsats.

Även fjällräddare kallades ut till platsen. Enligt Rickard Svedjesten, vd på Bydalens wärdshus tillika ordförande på Svenska fjällräddarnas riksorganisation, var det initialt fullt pådrag med lavinhundar på plats.

Enligt Naturvårdsverkets prognos ligger lavinfaran på nivå 2 av 5 i södra Jämtlandsfjällen just nu. Det innebär en måttlig lavinfara.

Ingen person ska ha påträffats

Strax före klockan 17 meddelade Rickard Svedjesten att insatsen var avklarad och avslutad. Det finns inga uppgifter om att någon person dragits med i massorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.