Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut efter att en lavin släppt i Bydalen under onsdag förmiddag, brottkanten ska ha varit nästan 2 meter. Foto: Rickard Svedjesten/Fjällräddningen

Lavin gick i Bydalen: ”De har haft en jävla tur”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter 12-tiden kom larm om att en stor lavin ska ha gått vid Hovdeliften i Bydalen, i Åre kommun. Fjällräddare skickades till platsen och kunde efter en tids arbete konstatera att ingen kommit till skada.

Fjällräddarna gjorde ett första sök för att undersöka om någon dragits med i lavinen. Men ingen person påträffades.

– Vi är 99 procent säkra att ingen mer person funnits i området, säger Rickard Svedjesten, insatsledare på Fjällräddningen.

Söker med lavinhund

Två personer ska ha larmat efter att de utlöst lavinen och ska ha uppgett att ingen mer dragits med. Men fjällräddarna gjorde ändå ett nytt sök med lavinhund för att säkerställa att ingen kommit till skada.

Enligt Rickard Svedjesten ska lavinen ha varit cirka 150 gånger 150 meter stor och gått mellan Paradliften och Toppliften, utanför ordinarie pister men områden man når via liftsystemet.

– De har haft en jävla tur. Jag uppmanar alla gäster att hålla sig till pisterna och markerade leder närmsta dagarna, säger Rickard Svedjesten.

Lavinens brottkant ska ha varit nästan 2 meter.

Vid klockan 14 meddelade fjällräddningen att sökinsatsen är avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.