Ett 30-tal fjällräddare sökte av lavinen på Ottfjället under söndagen. Foto: Callis Blom/Fjällräddare

Lavin har gått i Vålådalen – sökinsats inledd

Uppdaterad
Publicerad

En lavin gick i området vid Ottfjället i Vålådalen på söndagen. Fjällräddare med lavinsökshund kallades till området och sökte av lavinen.

– Det är en inringare som larmat. Personen såg inte då den gick, så vi vet inte när den har gått, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen.

Klockan 14:28 fick SOS Alarm samtalet om lavinen och polisen beslutade om att en räddningsinsats där de kallade ut fjällräddare.

– Vi vill säkerställa att det inte finns någon person i lavinområdet. Det finns också en lavinsökshund med, säger Linné.

I nuläget vet inte polisen hur stor lavinen är.

– Vi har inga uppgifter på att det ska vara någon person som är direkt drabbad, säger Johan Lindgren, RLC-befäl vid polisen.

30-tal fjällräddare ute

Strax innan klockan 16 meddelar polisen att fjällräddare har börjat komma fram till platsen och påbörjat sök i området.

Callis Blom, fjällräddare på plats berättar att det är ett 30-tal fjällräddare samt fyra hundar som söker av området. Lavinen ska vara ungefär 300 meter bred.

Vid halvsextiden meddelar polisen att insatsen är avslutad.

– Ingen människa har anträffats, säger Lindgren.

Lavinfara i stora delar av fjällen

Under lördagen gick en lavin i strax väster om Tyskhuvudet i Duved utanför Åre. Ett stort räddningspådrag sattes igång men avslutades under kvällen efter att bedömningen gjorts att ingen människa befann sig i lavinområdet.

Naturvårdsverket har varnat för betydande lavinfara i stora delar av den svenska fjällvärlden under helgen, däribland Jämtlandsfjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.