Foto: TT/SVT

Stor lavinfara under helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen är det fortsatt risk för laviner i Jämtland- och Härjedalsfjällen.

Efter en tid med rikligt snöfall ligger det mycket lössnö på fjällen. I kombination med kraftiga vindar påverkar det lavinfaran i helgen. 

– Under lördagen är det en betydande lavinfara och det innebär att man ska vara mycket försiktig med var man åker. Enligt prognosen så förvärras läget på söndagen då det är stor risk för lavinfara, säger Per-Olof Wikberg, kommunikatör vid lavinprognoser.se.

Snabbt dåligt väder

Lördagens lavinfara som ligger på en trea på den femgradiga skalan går alltså på söndagen upp till en fyra.

– Det kommer att bli en riktig storm och det ligger många decimeter lössnö på fjällen som kommer att röra på sig och det innebär uppenbara risker, säger Per-Olof Wikberg.

Om prognosen för söndagen håller, en ny uppdatering sker klockan sex ikväll, så tror han att de flesta avstår från att åka skidor.

– Stor lavinfara innebär mycket farliga förhållanden. Är man ändå ute och vill åka skidor så ska man veta att det dåliga vädret kommer att tillta snabbt efter lunch och kraftig storm ökar snabbt riksen för lavinfara, säger Per-Olof Wikberg.

Lavin i Åre

Två skidåkare utlöste och drogs med i en lavin i ett offpistområde i Åre på fredagen. En stor insats med fjällräddare, lavinhundar och helikopter genomfördes för att söka igenom området och säkerställa att ingen hamnat under snön. Inga personer skadades i samband med händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.