Lavinprognoser ökar säkerheten i fjällen

Publicerad

Lavinfaran i fjällen väntas hålla i sig i veckor, men för den som vistas i fjällen finns numera dagliga lavinprognoser att ta del av.

Allt fler tar del av lavinprognoserna. Antalet som aktivt söker information om lavinläget har fördubblats på bara ett år. Ifjol hade sajten lavinprognoser.se 32.000 unika besökare, och det är dubbelt så många jämfört med året innan då lavinprognoserna först började läggas ut.

Dagliga lavinprognoser görs från Östersund

De dagliga bedömningarna av lavinfaran görs av Naturvårdsverket i Östersund och täcker fem välbesökta fjällområden: västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen, Kebnekaisefjällen och Riksgränsen/Abisko.

Var länge betydande lavinfara

Lavinfaran var betydande, det vill säga en trea på en femgradig skala, i Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen när SVT träffade Mattias Torrestad i Åre tidigare i veckan.

På fredagen hade lavinfaran sänkts till en tvåa, det vill säga faran bedömdes då som måttlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet