Lavinskadad man avliden

Uppdaterad
Publicerad

HÄRJEDALEN Den man som skadades i samband med en lavinolycka i Tänndalen i Härjedalen avled på tisdagsmorgonen, enligt Östersunds sjukhus.

Olyckan inträffade på måndagseftermiddagen när mannen, som arbetade som pistör, skulle göra en rutinkontroll av lavinsäkerheten. Mannen drogs med i en lavin och hamnade under snön. Han grävdes fram efter ett tiotal minuter.

Under tisdagen spärrades området där lavinen gått av. Polis och Arbetsmiljöverket började dokumentera platsen och säkra bevis. Under dagen beslutade även åklagare Stig Andersson att förundersökning ska inledas och i nuläget rubiceras det som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till annans kroppsskada.

Den andra pistören som var med vid olyckan gjorde illa sitt knä.

– Nu ska Arbetsmiljöverket göra sin utredning och se vad de kommer fram till. Det är ju i grunden en arbetsplatsolycka, säger Stig Andersson.

Beslut kommer dock att dröja. Enligt Stig Andersson kan utredningen ta upp till ett år. Först när Arbetsmiljöverket sagt sitt ska åklagare besluta om åtal om arbetsmiljöbrott ska väckas eller inte.

Funäsdalen (TT)/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.