Legionella har upptäckts i vattnet på Brismarkgården i Hoting. Flera personer har insjuknat i lunginflammation. Foto: Janice Harvey Carr/AP/TT, SVT

Legionella på särskilt boende i Hoting – igen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer insjuknade på Brismarksgården i Hoting i början av sommaren. Förhöjda nivåer av legionella har uppmätts i varmvattnet. Det är andra gången boendet drabbades av bakterien – för nio år sedan blev de boende utan dusch i sex veckor för att få bukt med utbrottet.

– Vi väntar på ett nytt provsvar, berättar Michael Ritter, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömsunds kommun. 

Efter att boende insjuknat i lunginflammation togs prov på varmvattnet och den 11 juni konstaterades förhöjda nivåer av bakterien legionella. De sjuka behandlades med antibiotika, men det är inte klarlagt att det var legionellabakterier som gjorde att de fick lunginflammation.

– Det togs inga prover på de som blev sjuka, det fanns inga misstankar då om legionella, säger Michael Ritter.

Långsam tillväxt av bakterien

Smittskyddsenheten fick snabbt information om situationen vid Brismarksgården och följer utvecklingen.

– Ett problem med legionellabakterien är att den växer så långsamt. Det tar en vecka att få ett provsvar, förklarar Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Östersunds sjukhus.  

Tre veckor utan dusch

När legionella konstaterades i varmvattnet stängdes bland annat duscharna av, vilket ställer till för de boende på Brismarksgården. Det är svårt att hålla sig ren utan rinnande varmt vatten. 

– Vi inväntar provsvar de närmaste dagarna för att se om det går att lätta på den restriktionen. Givetvis tar ansvarig chef och vårdpersonalen ansvar för att de boende kan tvätta sig på annat sätt och hålla sin hygien, säger verksamhetschef Åsa Engman vid Strömsunds kommun. 

Boendet får nu en tillfällig campingdusch och de som kan gå utan hjälpmedel ska kunna duscha på förskolan Solgården. För nio år sedan drabbades Brismarksgården av legionellabakterier i dricksvattnet. Åtgärder vidtogs, men det innebar sex veckor utan dusch för de boende den gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.