Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Segersäll på länsstyrelsen jobbar med att förbättra harrens lekområden. Här får du se den svåra väg som harren måste ta nu. Foto: SVT

Lekområden blockerade för harr och öring – Länsstyrelsen i Jämtland vill riva historisk damm

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har ringat in 98 vattendrag i Storsjöns vattensystem där det finns blockeringar som drabbar fiskens vandring och möjligheter att föröka sig. En bäck som finns på den listan är Fillstabäcken på Annersia, där vill länsstyrelsen riva en historisk damm.

Sett till Storsjöns storlek har länsstyrelsen kommit fram till att lekområdena för framförallt harr och öring måste bli fler och bättre. Vanliga problem som måste åtgärdas på flera håll är vägtrummor som fisken inte kan ta sig igenom och gamla dammar blivit kvar från förr.

– Det finns ju många bäckar som mynnar ut i Storsjön och som fisken nyttjar idag. Men möjligheten att föröka sig är långt ifrån vad den har varit historiskt sett, säger Alexander Segersäll som är vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Mark- och miljödomstolen avgör dammrivning

Fillstabäcken har potential till fem kilometer av fina lekområden. Men i vägen finns bland annat en vägtrumma och en flera hundra år gammal damm från ett sågverk som inte finns längre. Länsstyrelsen har fått tillstånd av markägaren att riva dammen och myndigheten har lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen som ska godkännas innan grävmaskinen kan sätta igång.

Fördubblad reproduktion av harr och öring

– I bästa fall, om öringen och harren kan ta sig förbi vägtrumman så kan den vandra upp till dammen men där är det tvärstopp. Kan de ta sig ännu längre upp så har dom fem kilometer istället för 700 meter att leka på, säger Alexander Segersäll.

Han menar att fiskarnas reproduktion i Fillstabäcken skulle fördubblas om dammen rivs. Förhoppningen är att kunna riva dammen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.