Under sju år har skåningarna ”smugit igång”. Foto: SVT

Hemliga turistorten som är på väg upp

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ville veta av den – liften i Kappruet i Härjedalen. Men nu är något på gång. Sedan några år tillbaka har Sara och Stefan från Skåne satsat allt på att utveckla den.

Det är lite som byn som tomten glömde, fast det handlar om en lift – Kappruet i Härjedalen. För tio år sedan övergavs liften och en nedgången restaurang och ingen ville köpa den. Men så såg Stefan Ohlsson och Sara Blomkvist en annons på Blocket. Stefan arbetade då som officer och Sara med blomdesign i Skåne.

– Vi såg en chans och tog den, säger Stefan. Vi hade aldrig kunnat köpa anläggningen om det vore en modern anläggning med boende och hotell.

Sedan dess har de så sakteliga smugit igång verksamheten. De har renoverat och byggt ut. Anläggningen ligger fyra kilometer från byn Mässlingen och 2,5 mil från Funäsdalen.

– Vi ville verkligen komma närmare naturen, säger Sara. Vi var klara med staden.

Inte ett enda bidrag

Nu vill de vara med när fjällvärlden utvecklas och satsar stort. Kapital ska komma in genom tomtförsäljning.

– Visionen är att det finns ett hotell, stugor och en camping om 15 år, säger Stefan.

– Än så länge har vi inte fått ett enda bidrag, säger Sara. Men vi ska nog söka investeringsbidrag när Härjedalens kommun ger klartecken för byggplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer