Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet ”Duved Framtid” fick stort genomslag i Europarådet och EU – hör strategiansvarig Jan Åman i klippet. Foto: Privat/SVT

Duved kan bli pilot för framtidens samhällsbyggnad – presenterade modell för Europarådet i Strasbourg

Publicerad

Under fem år har man jobbat med forsknings- och innovationsprojektet Duved Framtid med fokus på hållbar landsbygds- och samhällsutveckling genom lokal samverkan.

Nu har man presenterat projektet för Europarådet i Strasbourg och EU i Bryssel.

Under tre dagar samlades politiker och kreatörer i Bryssel för att staka ut strategier för framtiden. I ett panelsamtal diskuterades, med bland annat Duved som utgångspunkt, behovet av ett nytt förhållande mellan stad och landsbygd.

– Det som väckte särskilt intresse hos Europarådet var Duved Framtids ambition att inkludera medborgarna i arbetet med att forma byns framtid och delägarskapet i utvecklingsbolaget, säger Jan Åman strategiansvarig Duved Framtid.

Byborna delaktiga när byn utvecklas

– Duved ska bli det goda exemplet för framtidens hållbara och innovativa samhällsbyggnad. Där medborgarna och det lokala står i centrum för en bredare framtida samhällsutveckling, säger Jan Åman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra mer om planerade odlingsträdgårdar och nya hus i Duved. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.