Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här med fäkting, är jag väl inte så van vid ” – Linnie Axelsson som spelar Arnljot. Hör mer om årets föreställning och om publikens förväntningar. Foto: Eva Danielsson /SVT

Linnie är årets Arnljot: ”I år är historien en flirt mot publiken”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året satte pandemin stopp för Arnljotspelen men i år kan publiken komma och se sommarens föreställningar.

Arnljotspelen på Frösön är Nordens längst spelade friluftsteater. Kompositören Willhelm Pettersson Bergers vikingadrama uruppfördes redan år 1935. Spelplatsen har alltsedan dess varit i sluttningen strax nedanför Frösö kyrka. 

Huvudrollen som Arnljot spelas i år av Linnie Axelsson från Östersund:

– Det är väldigt mycket olika vändningar i känslor på scenen, säger Linne.

Årets regissör är Tess Paulsen

Ensemblen och regissören Tess Paulsen har jobbat med tanken att de är ett teatersällskap som berättar sagan om Arnljots väg genom livet:

– Vi är ju flera regissörer genom åren som gjort våra tolkningar av pjäsen Arnljot. Jag har valt att fokusera på kärlek,makt och vänskap, säger Tess.

Ny karaktär

– Jag har skrivit in en karaktär i pjäsen som heter Sveke och är ett rå. Han styr och ställer på ett lekfullt sätt i handlingen, säger Tess.

Hör Linnie och besökare i klippet ovan

Handling

Berättelsen Arnljot, som omfattar två akter, utspelar sig i den betydelsefulla brytningstiden mellan kristendom och hedendom, då både norska och svenska kungar gjorde anspråk på Jämtland. Vi får följa Arnljot som kommer hem till Jämtland efter fem år och kastas rakt in i bygdens intriger. Vem ska vara kung över Jämtland? Vilka gudar ska man tro på? Och har Arnljots ungdomskärlek Gunhild väntat på honom?

Källa: Arnljotspelen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.