– Jag är extra glad att det är en lyssnarjury som valt boken, säger Annika Norlin som nu prisbelönas för sin debutroman ”Stacken”. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Litteraturpris till Annika Norlin

Publicerad

Författaren Annika Norlin från Östersund får Sveriges radios romanpris 2024 för sin debutroman ”Stacken”.

Priset delades ut på fredagen i samband med Litteraturveckan i Sveriges radio P1. Det är en jury bestående av radiolyssnare som beslutat vilken av de nominerade romanerna som ska prisbelönas.

– Det är en stor ära att få Sveriges Radios Romanpris. Jag är nog extra glad eftersom det är en lyssnarjury som har valt ut boken, att jag blir medveten om att det suttit fem faktiska personer och läst den hemma i sina läsefåtöljer eller på bussen och kommit fram till att ”Stacken” har gett dem något, säger Annika Norlin i ett pressmeddelande.

Lyssnarjuryn motiverar sitt val med att romanen är ”en berättelse som med känslighet och ett rikt språk beskriver olika människors levnadsvillkor. Det som driver oss, det som berör oss och det som förgör oss.”

Prissumman är på 30 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.