Foto: SVT/Google

”Livsfarligt paddelvatten”

Publicerad

Tre personer omkom efter en kanotolycka i sjön Rogen – en sjö som är känd för att vara svårpaddlad.

Enligt vildmarksguiden MiQ Bohlin liknar förhållandena i Rogen de i Ånnsjön, där två pojkar skadades svårt efter en annan kanotolycka tidigare i sommar. Båda sjöarna är grunda så att vågor byggs upp väldigt snabbt när det börjar blåsa. Och det kan går fort. Väldigt fort.

– Jag har själv varit med där det gått från totalt stiltje till kuling på en kvart, säger MiQ Bohlin.

Sjöarna är så pass grunda att vågorna bryter när det blåser

Förvandlas snabbt till livsfara

På hemsidan grenselandet.se, en portal för information om naturområdet som drivs av bland annat länsstyrelsen i Jämtland, står det att sjön Rogens vatten snabbt kan bli livsfarligt när vädret ställer om.

”Kanot är ett bra sätt att under sommaren ta sig fram genom Rogens naturreservat. Men det är ingen söndagspaddling. De små flikiga sjöarna sitter inte ihop, så du måste vara beredd att bära kanoten, ibland flera hundra meter. Och det nyckfulla vädret kan snabbt förvandla den stora sjön Rogen till ett livsfarligt paddelvatten.”

Varnar för paddling på fjällsjöar

– Vi brukar vara varna för sjöar som är grunda på det här sättet, det kan slå om jättefort, säger MiQ Bohlin.

Behöver man vara speciellt erfaren kanotist på en sjö som Rogen?

– Man behöver vara en erfaren kanotist på samtliga fjällsjöar.

De tre omkomna hade alla färdats i samma kanot, något som MiQ Bohlin inte rekommenderar.

– Nej det är inte bra att vara tre i samma kanot. Då är det är bättre att ha två kanoter och två vuxna som paddlar var sin kanot, då finns det alltid en som kan undsätta den andra om den skulle kapsejsa.

Ostadigt väder

Vädret i området har varit ganska ostadigt i trakten den senaste tiden.

– Vi har ingen mätstation just där, så jag kan inte säga något exakt, men det har varit en hel del regnskurar i området. Temperaturerna från vår mätstation i Ljusnedal visar på en temperatur på 9-10 grader senaste dygnen, säger Marcus Sjöstedt, meterolog på SMHI.

”Väldigt kallt i vattnet”

Enligt polisen i Östersund ska samtliga omkomna ha burit flytväst.

– Alla tre ska ha haft flytvästar på sig, men det ska vara väldigt kallt i vattnet, säger Helena Hroh på polisen i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kanotolyckan i Rogen

Mer i ämnet