Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Livsmedelsbutik stängs i Storlien – ett ton omärkta lammkroppar hittade

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiken Storlien Food Handel i Åre kommun har stängts efter misstanke om omfattande, allvarligt livsmedelsfusk. I butiken har bland annat tio år gamla livsmedel och ett ton omärkta lammkroppar hittats. Den omfattande bristen på livsmedelsmärkning kan innebära en fara för människors liv, enligt kommunen.

– Det här är exceptionellt. Vi har inte varit med om ett misstänkt, medvetet livsmedelsfusk i den här omfattning i vår kommun tidigare, säger miljöchefen i Åre kommun, Daniel Fackel.

Misstänks för allvarligt livsmedelsfusk

Efter ett tips om livsmedelsfusk har Åre kommun gjort en åtalsanmälan mot butiken. Kommunen har tillsammans med polis, gränspolis, tull och skatteverket sedan 11 september genomfört en utredning av verksamheten. Resultatet blev att butiken i fredags stängdes tills vidare.

Butiken misstänks nu dels för livsmedelsfusk och dels för bristande livsmedelshantering.

– Den första delen som gäller omfattande livsmedelsfusk är den allvarligaste, säger miljöchef Daniel Fackel.

Ett ton omärkta lammkroppar

En enorm mängd livsmedel har beslagtagits i butiken. Det rör sig om helt eller delvis omärkta varor, exempelvis ett helt ton lammkroppar. Men även andra typer av livsmedel saknar helt eller delvis märkning, som mjöl och teer.

Det finns också misstankar om att mängder av livsmedel märkts om och ompaketerats.

Varorna som nu beslagtagits på platsen har belagts med vite.

– Skulle varorna flyttas så innebär det att den ansvarige får betala ett vite på 500 000 kronor, säger miljöchef Daniel Fackel.

Avfall och skadedjur

Den andra delen av utredningen handlar om bristande livsmedelshantering.

– Det gäller stora brister i exempelvis rengöring, hantering av avfall och mängder av skadedjur som hittats som mjölbaggar och insekter, säger Daniel Fackel.

Tio år gamla livsmedel

Det har också påträffats otjänliga livsmedel, vissa så gamla som tio år.

Butiken är nu stängd till 14 oktober. Tills dess måste bristerna ha åtgärdats med fungerande rutiner kring hygien, märkning och annat – annars kan ett nytt beslut om fortsatt stängning komma att fattas.

– Just att man inte märkt livsmedel, alltså inte märkt allergener, kan ju för en allergiker innebära livsfara, säger Daniel Fackel.

SVT Jämtland har sökt företrädare för butiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer