Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils Hallberg, miljöjurist Naturvårdsverket, förklarar ut vilka lösningar som är möjliga för att minska naturslitaget och störningarna på rennärningen. Foto: SVT, privat (bilden är ett montage)

Fungerar publikens lösningar för fjällturismen – miljöjuristen reder ut

Publicerad

Naturen slits hårt och rennäringen störs när besökstrycket blir för stort i fjällen. Det berättade vi på SVT Nyheter Jämtland om för några veckor sedan – då fick vi också förslag på lösningar från er i publiken. Vi har valt ut tre förslag som vi låtit miljöjurist Nils Hallberg vid Naturvårdsverket utvärdera. Är de möjliga att genomföra vid Jämtlandstriangeln eller i Vålådalens naturreservat?

När många vill vara på samma plats samtidigt blir trångt, till och med i fjällen. I Jämtlandsfjällen har det blivit ett stort problem vid exempelvis Blanktjärn och Pyramiderna inom Vålådalens naturreservat, och i området runt fjälleden Jämtlandstriangeln. Rennäringen har också upplevt stora störningar.

Konflikterna som uppstår när olika intressen ska samsas i fjällen berättade vi på SVT Nyheter Jämtland i början av april. I samband med publiceringen hade vi också en chatt som väckte stort intresse och där många av er föreslog olika lösningar. Vi har valt ut tre av dessa och undersökt dem vidare – om de skulle vara möjliga att genomföra i Vålådalens naturreservat respektive området vid Jämtlandstriangeln.

Striden om fjällen

Det handlar om möjligheten att införa ett fjällpass, att införa en besökskvot som på Gotska Sandön, eller att tillfälligt stänga av områden som på Hardangervidda i Norge.

Se vad miljöjuristen säger om idéerna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet