Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är 14 år sedan någon senast åkte i vattenrutschbanorna vid Lövstabadet på Frösön – snart kan det istället bli bostäder på den drygt tre och en halv hektar stora fastigheten. Hör stadsarkitektens tankar kring området. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Lövstabadet på Frösön kan bli nytt bostadsområde

Publicerad

Lövstabadet på Frösön kan bli nytt bostadsområde. Ägarna vill möjliggöra byggandet, och Östersunds kommun är positiv. Enligt stadsarkitekten Maria Boberg är det ett ”fantastiskt läge” – men det finns också vissa utmaningar.

– Det är en utmanande terräng, säger hon.

Det var köpmannen Bert Sjödin på Frösön som för en symbolisk summa tog över verksamheten och markområdet när Östersunds kommun valde att stänga badet 1998. Det drevs sedan i privat ägo fram till och med sommaren 2010.

Kommunen positiv

Sedan dess har inget hänt, men nu finns intresse från en exploatör att bygga bostäder istället. Men då krävs att kommunen ändrar detaljplanen från parkmark och friluftsområde till byggbar mark.

– Politikerna har sagt ja till att detaljplanen ändras men mycket arbete återstår innan de första husen kan stå på plats, säger Östersunds stadsarkitekt, Maria Boberg.

Klippt gräset i alla år

Håkan Sjödin, som är son till Bert Sjödin, berättar att de ändå har försökt hålla markområdet i gott skick under alla år i träda.

– Hus- och bassängområdet förfaller så klart, men vi har under alla år klippt gräsytorna så att det ska se ok ut från utsidan.

SVT: Ni vill inte själva bygga på marken?

– Nej, när vi vet vad, och hur mycket som får byggas kommer vi troligtvis att sälja området, säger Håkan Sjödin.

”Jättebra läge”

På frågan till stadsarkitekt Maria Boberg om kommunen kan vara spekulant på att köpa tillbaka området blir svaret:

– Svårt att säga. Det är fastighetsägaren som bestämmer om de vill sälja och till vem. Men det är ett jättebra läge, verkligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.