Stormen Jan tog järngrepp om länet

Uppdaterad
Publicerad

Det rådde klass 2-varning för storm i hela Jämtlands län. Stormen drog in över länet västerifrån igår kväll och det har sedan dess stormat rejält på sina håll. På Åreskutan uppmättes 50 meter per sekund i byarna.

Trots de kraftiga vindarna tycks skadorna än så länge vara begränsade. En del strömavbrott har rapporterats. Det gällde bland annat i Oviken.

Räddningstjänsten Jämtland – som omfattar alla kommuner utom Åre – hade i morse bara fått ett larm på grund av stormen. Det var rondellkonsten – den stora fotbollen – i rondellen i Odensala i Östersund som höll på att blåsa iväg.

Endast ett ”storm-larm”

– Vi har satt fast den med ett spännband, säger Teresia Gustafsson som är inre befäl hos Räddningstjänsten Jämtland.

I Åre var Kåke Rosén insatsledare hos Räddningstjänsten och han skulle senare under morgonen medverka i SVT:s Morgonstudion från Åre.

– Jag åker just nu på E14 mot Åre, det blåser kraftigt och snöar men det är fullt framkomligt, säger han.

Han konstaterar också att inte heller dom har haft något stormrelaterat larm under natten.

Tåget mot Duved från Östersund kl 06.33 var inställt på grund av stormen.

Skolan är stängd

I Ljungdalen i Bergs kommun har skolan och förskolan haft stängt idag. Eleverna i Ljungdalen-trakten som går på högstadiet i Funäsdalen fick också stanna hemma då skolskjutsen över Flatruet är inställd.

I kommunerna Åre och Bräcke fick de elever som hade svårt att ta sig till skolan stanna hemma utan att få frånvaron registrerad.

Namnsdagsbarn

Det är SMHI som gett stormen namnet Jan, då Jan har namnsdag idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer