Bilden är från det område sydost om Ytterhogdal som är avstängt för allmänheten efter att den så kallade Kårbölebranden brutit in i länet. Foto: SVT

Lugnare, men faran är inte över

Publicerad

Evakuerade får återvända hem, men faran är inte över.

Läget med mark- och skogsbränderna är på lördag morgon något lugnare än vad det har varit tidigare i veckan. Det har inte skett några dramatiska förändringar vid någon av de pågående insatserna, varken åt det bättre eller sämre hållet, rapporterar Räddningstjänstförbundet på lördag morgon.

Gynnsammare väderförhållanden och idogt arbete i områdena har gjort sitt för att stabilisera läget. Samtidigt har två av de bränder som berör länet definierats som omöjliga att släcka och väderprognoserna visar inte något som tyder på väderomslag, det ska vara fortsatt väldigt varmt under den kommande veckan och ingen eller minimalt med nederbörd.

Boende får återvända

Under natten mot lördag hävdes evakueringen för byarna Olingdal, Härjeåsjön, Olingsjövallen och Risbrunn, men räddningstjänsten poängterar att förutsättningarna kan ändras snabbt och att allmänheten ska vara uppmärksam på ny information.

I Bräcke kommun i området kring Äxmyrvallen hävdes evakueringarna under fredagen.

Evakueringen av området kring Huskölen i området sydost om Ytterhogdal där branden som startade i Ljusdals kommun brutit in i länet kvarstår tills vidare.

Inga nya bränder rapporteras ha uppkommit i länet under natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet