Foto: SVT

Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Till en början kommer universitetet att erbjuda två kurser i webbutveckling – den första startar i januari och den andra i april.

Det är genom ett samarbete med Campus Åre LärCentrum och företagshubben House Be som Luleå tekniska universitet nu kan erbjuda två kurser i Åre.

– Som nationellt rekryterande universitet är det mycket roligt att vi nu kan erbjuda utbildningar på ytterligare en dynamisk ort med stark framåtanda. Jag är övertygad om att Luleå tekniska universitet och Åre kommer att ha stort utbyte av varandra, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Kompletterar den växande IT-näringen

På Campus Åre finns sedan tidigare utbildningar inom bland annat turism- och upplevelsebranschen och nu kommer det alltså gå att studera på universitetsnivå:

– Det är fantastiskt kul att vi får en universitetsutbildning på plats i Åre. Vi ser stor potential i den växande IT-näringen i Åre och är övertygade om att detta ytterligare kommer lägga grunden för en stor framtida näring i Åre kommun. Samtidigt är vi väldigt glada över att få välkomna ett antal studenter till orten som vi förhoppningsvis får behålla i många år framöver, säger Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun.

Många nya företag flyttar till Åre

2017 slog företagshubben House Be upp sina portar för att samla den växande IT- och startup-industrin som fått fotfäste i Åre. Idag har House Be över 100 anslutna företag.

– Vi har sett en växande geografisk uppflyttning till Åre av människor och företag som traditionellt återfinns framförallt i storstäderna, säger Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer