Storsjöyran och Västgård Game Fair vittnar om högt besökstryck under festivalhelgen. Foto: SVT

Lyckad festivalhelg i Jämtland: ”Vi har fått revansch”

Uppdaterad
Publicerad

En fantastisk helg. Så sammanfattas både Storsjöyran och Västgård Game Fair av arrangörerna. Nu blickar de fram mot nästa år och nya glädjescener.

När en ny vecka och augusti månad tagit vid ligger regntunga moln över länet. Scenerna var annorlunda i helgen då tusentals människor tog sig till Storsjöyran i Östersund och Västgård Game Fair i Kall. Solen sken över festligheterna som under den två senaste åren brunnit inne på grund pandemin.

Redan innan Storsjöyran drog igång kände Sofie Sillrén, pressansvarig på festivalen, att människor skulle strömma till, men inte i den omfattningen som blev fallet.

Översteg förväntningarna

– Det översteg våra förväntningar. Vi hade 40 000 besökare och 20 000 av dem var här på lördagen. Vi hade en så god stämning och bra väder, säger hon.

Reaktionerna hos Västgård Game Fair i Kall är de samma.

– Det var fantastiskt lyckat, det kom fler besökare än vi hade trott. Inför mässan visste vi ju inte hur många det skulle bli, säger Egon Wikström, vd på Västgård Game Fair.

Utveckla arrangemangen

Biljettintäkterna ger båda arrangörerna möjlighet att utveckla arrangemangen. Sofie Sillrén talar om att boka in internationella artister till nästa år. Hon talar om en känsla av revansch.

Egon Wikström vågar tro på en mässa nästa år, men det finns inga konkreta planer ännu. Inför årets upplaga var startsträckan kort och arbetsbördan har varit kopiös. Nu finns det en helt annan möjlighet att förbereda sig inför det kommande året.

I budgeten för i år låg besökssiffran under den för 2019, men årets siffra ligger klart högre än så. Finansiellt sett är läget gynnsamt.

– Nu behöver vi inte oroa oss för nästa år, säger Egon Wikström.

Fint ögonblick

Eva Röses tal under lördagen underströk Storsjöyrans återkomst, tycker Sofie Sillrén.

– Det var extra stort och hon var så cool. Det var ett fint ögonblick.

Från polisens håll rapporterar man om en förhållandevis lugn festhelg. Visserligen hög berusningsnivå och ett antal misshandelsanmälningar både under Storsjöyran och Västgård Game Fair, men inga anmälningar om någon allvarligare brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storsjöyran 2022

Mer i ämnet