Se hur Maggie Abrahamsson använder den digitala vården – och hur datan tas emot av vårdcentralen. Foto: Johan Pisoni / SVT

Maggie i Lien vårdar sig själv i hemmet: ”Jag har tappat min dödsångest”

Uppdaterad
Publicerad

Maggie Abrahamsson, 71, har hjärtsvikt men besöker nästan aldrig den fysiska sjukvården. Med hjälp av digitala verktyg håller vården i stället koll på hennes sjukdom på distans.

– Det här innebär en trygghet som känns väldigt bra för mig, säger hon.

Region Jämtland Härjedalen har stora ekonomiska problem. Regionen har tvingats låna pengar för att kunna bedriva sjukvården. 

Sedan ett par år tillbaka har regionen därför sjösatt ett pilotprojekt där patienter själva övervakar sin sjukdom i hemmet.

– Vi ser att möjligheterna att ställa om vården med hjälp av digitala verktyg och arbetssätt är vägen framåt för att klara av att bedriva sjukvården, säger Anna Granevärn som är primärvårdschef i region Jämtland Härjedalen.

Fler ska få digital sjukvård

Projektet ska nu utökas. Antalet patienter med tekniken i regionen ska tiodubblas, från 400 till 4000.

Hör patienten Maggie i Lien, Ragunda kommun, berätta mer om sina erfarenheter av den digitala vården i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.