Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad professorn gav för kommentar på det första bokutkastet och varför Magnus Green vill skriva med runor. Foto: April Caarph/SVT

Magnus från Östersund skrev bok om sina drömmar – på runor

Publicerad

Östersundsbördige Magnus Green ville öva på att läsa runor under sina studier vid Uppsala universitet. Nu är han den första författaren att ge ut en bok skriven med runskrift sedan 1600-talet.

Magnus Green berättar att han sedan barnsben haft livliga drömmar. 2017 började han skriva ner sina drömmar, både från barndomen och från vuxenlivet, i en drömdagbok. Det kom att bli grunden till den bok som han nu släppt.

– Det blev som ett sätt att öva på att läsa runor, säger Magnus Green.

Han berättar att hans handledare vid institutionen för fornnordiska språk var skeptisk till det första utkastet – men till slut fick Magnus Green boken utgiven av ett kommersiellt bokförlag.

Första runboken sedan 1600-talet

Det gör boken till den första helt runskrivna boken sedan 1611, då Sveriges första riksantikvarie Johannes Bureus gav ut ”Runa ABC-boken”.

– Det känns oerhört bra.

Men varför ska man kunna runor?

– Runskrift är det sköna och goda i livet – som att salta maten, säger Magnus Green med ett leende.

För nybörjarna inom runskrift så finns det en ordlista i början av boken att utgå i från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.