– Det är samtal hela tiden och det är chatt och vi vet aldrig vad vi kan vänta oss under ett pass, säger Malin Nordkvist. Den stödsökande går ofta direkt in på det som är svårt och viktigt i livet.
Fler samtal under pandemin
Uppdraget gör det väldigt tydligt för Malin Nordkvist att psykisk ohälsa finns överallt. Under coronapandemin har många av de som ringer drabbats av följdverkningar av pandemin på olika sätt:
– Ensamheten, isoleringen, många som har suttit ensamma länge, säger Malin Nordkvist och berättar att det också handlar om ekonomiska problem till följd av coronapandemin och att strukturer i vardagen försvunnit för många.
Svåra samtal
– Personer som står i begrepp att ta sitt liv kan vara särskilt svåra att prata med, men något har ju ändå gjort att de hör av sig, en önskan om att kunna fortsätta leva att försöka ge utrymme för samtalet. Då blir det min uppgift att be den stödsökande att avbryta sitt självmordsförsök, ta ett kliv från perrongkanten, stanna bilen eller sluta svälja piller och istället prata med mig när vi ändå fått kontakt.
Innan Malin Nordkvist blev volontär på Självmordslinjen gick hon igenom en rekryteringsprocess som Malin beskriver som grundlig och sedan blev det utbildning i teori och metodik.
”Döden oerhört närvarande”
Under arbetet finns också möjlighet att få stöd av medvolontärer och från en samordnare från organisationen. De som är volontärer får handledning och utbildning fortlöpande.
– Man måste vara beredd på att döden är oerhört närvarande snabbt i samtalet. Nästan varje pass är det någon av mina medvolontärer som är involverad i att ringa 112 på grund av pågående självmordsförsök.
I videon berättar Malin om vad hon kan uppleva under ett volontärpass på Självmordslinjen.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.