Malin Jäderberg kände sig inte trygg när skogen stod i lågor runt byn. Foto: SVT

Malin i brandhotade Lillhärdal: ”Det kändes inte tryggt”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att skogsbränderna kom allt närmare byn Lillhärdal i södra Härjedalen så steg oron hos byborna. Alla väntade på att tvingas lämna sina hem. För byn innebar bränderna ett stort avbräck då den årliga Härdalsyran fick ställas in.

– Man var väldigt spänd på att höra nyheter hela tiden, man blir väldigt orolig och undrar vad som kan hända och tänker på alla man känner som har skog, boskap och stugor och man vet inte om de ska få stå kvar. Det blir ju det man pratar om, alla är oroliga. Det blir en orolig stämning,säger Malin Jäderberg.

Väntade på att utrymma

Lillhärdal omgärdades av flera skogsbränder i somras, närmast var branden i Storbrättan. Inte långt därifrån rasade även branden i Lillåsen, som spred sig och senare blev vad som senare kom att kallas Fågelsjöbranden. Byarna Olingdal och Härjeåsjön i närheten evakuerades. I Lillhärdal gick man också och väntade på att utrymma sina hem.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

– Det kändes inte så tryggt och det kändes verkligen som vi var omringade och att det stod still, att vi bara satt och väntade på besked, säger Malin Jäderberg.

Evenemang ställdes in

Men bränderna kunde hållas undan och byn behövde i slutänden aldrig evakueras. Men konsevenserna blev ändå kännbara för Lillhärdal eftersom flera evenmang fick ställas in, inte minst den årliga Härdalsyran som lockar ett par tusen hemvändare vecka 29 varje sommar.

– Det var en enorm förlust för hela byn, för det är någonting alla engagerar sig i, säger Malin Jäderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet