Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristin Larsén, chef för polisens avdelning för brott mot barn berättar om utredningen i ärendet. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Man och kvinna i Jämtland åtalas för grova sexualbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern i Jämtland åtalas nu för flera fall av grova sexualbrott. Det rör sig bland annat om grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot sina barn. Även en kvinna i 45-årsåldern åtalad i målet.

Sedan januari har mannen suttit häktad, misstänkt för en rad olika sexualbrott. Nu åtalas mannen för flera grova våldtäkter mot barn, grova sexuella övergrepp mot barn, grov fridskränkning, misshandel och barnpornografibrott.

Kvinnan åtalas också för grov våldtäkt mot barn eftersom hon vid ett tillfälle inte ingripit när mannen förgripit sig på barnet. Mannen och kvinnan har tidigare varit gifta med varandra.

Brotten har begåtts i över tio års tid

Enligt åtalet har brotten som mannen misstänks för begåtts mellan 2010 och 2023 och på olika ställen i Sverige, bland annat i Jämtland och Västernorrland.

Mannen har erkänt sig skyldig till brott, medan kvinnan nekar.

– Polisen har gjort ett gediget utredningsarbete. Ett stort antal förhör, teknisk bevisning och it-teknisk bevisning har stärkt misstankarna mot mannen och kvinnan under arbetets gång, säger senior åklagare Lisa Forsberg vid Åklagarkammaren i Östersund i ett pressmeddelande.

Rättegång kommer starta i mitten av maj och förväntas pågå i tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.