Så här såg konversationen ut i ett av fallen då personerna blev lurade Foto: Ur polisens förundersökning

Man åtalas för grovt penningtvättsbrott

Publicerad

En 43-årig man i Östersund åtalas för grovt penningtvättsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri. Bland annat ska mannen hanterat drygt 500 000 kronor som bedragare kommit över via hackade facebook-konton.

Det handlar om att både privatpersoner och företag runt om i landet ska ha blivit kontaktade av – det som verkar vara – bekanta via facebook. De ombeds uppge koder från bankdosa till sina bekanta, eftersom de påstår att deras bankdosor inte fungerar. Senare har brottsoffren upptäckt att stora summor pengar försvunnit från deras konton.

Men facebook-kontona har varit kapade och pengarna har satts in på den 43-årige mannens konto. Totalt har mannen fått drygt 550 000 kronor insatta på sina bankkonto. Pengar har han senare fört vidare till andra konton, i vissa fall har de sedan försvunnit därifrån snabbt.

Säger sig ha fått instruktioner

43-åringen har uppgett i förhör att han upplåtit en del av hans bankkonton till andra personer för insättning av pengar från bland annat Tradera-försäljningar. Han säger att han fått instruktioner att göra på det sättet. Som tack har han fått behålla en liten del i vissa fall.

Mannen misstänks också själv ha begått bedrägerier genom att han själv har tagit sig in i två personers internetbank, installerad bank-id och swish i deras namn och sedan swishat totalt 13 000 kronor från deras konton.

Behövde pengar

Den åtalade mannen har skulder hos kronofogden och säger i förhör att han gjort detta för att få pengar till sitt spelande på nätet. Han erkänner att det har gått till på det sätt som åklagaren menar, men säger att han inte begått något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.