Vapnet är från 1870-talet och har tidigare tillhört mannens morfar. Foto: Polisen

Man hade vapen från 1800-talet – döms

Publicerad

En man i Jämtland döms för ringa vapenbrott sedan han haft ett kulgevär från 1870-talet utan att ha rätt till det.

Mannen förnekade brott och hänvisade till att han trodde att vapnet var obrukbart och därför inte licenspliktigt, dessutom hade han fått vapnet som ett lån från sin far.

Men tingsrätten menar att mannen som är jägare måste anses ha god kännedom om gällande lagstiftning. Då han trots detta inte sökt licens för geväret så har han gjort sig skyldig till vapenbrott, menar tingsrätten som samtidigt vidgår att vapnet i praktiken är obrukbart och att betrakta som ett prydnadsföremål.

Får behålla vapnet

Eftersom mannen fått geväret som ett lån från sin far och det faktum att han inte heller gjort något för att dölja sitt innehav så bestämmer tingsrätten att brottet är ringa. Påföljden för mannen blir dagsböter på totalt 6.000 kronor.

Åklagaren ville också att vapnet skulle förverkas, men tingsrätten tycker att det vore oskäligt då geväret har ett stort affektionsvärde för mannen, samtidigt som det saknas risk för att vapnet ska komma till brottslig användning. Däremot kan mannen inte hämta ut vapnet förrän han skaffat licens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer