Utbetalningarna ska ha börjat 2019 och pengarna gick till att betala av skulder och bekosta sitt spelmissbruk. Foto: TT

Härjedaling fick hundratusentals kronor i felaktiga betalningar till Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Härjedalens kommun döms för flera fall av olovligt förfogande. På något vis hade han fått tillgång till Skatteverkets gamla och inte längre aktuella bankgironummer – och därmed fått flera utbetalningar till sig. Pengarna använde han för att betala av egna skulder och för att bekosta sitt spelmissbruk. Han döms nu att betala böter och skadestånd.

Exakt hur mannen fått tillgång till kontot framgår inte av åtalet. Inte heller om det varit avsiktligt eller genom någon form av misstag. Klart är i alla fall att flera personer runt om i Sverige trott att det fortfarande var ett konto som tillhörde Skatteverket och därför fört över pengar dit.

Visste inte var pengarna kom från

Enligt domen som under torsdagen meddelades av Östersunds tingsrätt ska utbetalningarna ha börjat i maj 2019. Mannen, som drivit en enskild firma, menar att han först inte visste om pengarna var från hans kunder eller varifrån de kom. Med tiden har han dock förstått att det handlat om felaktiga överföringar som gjorts av misstag.

Från början gjorde han vissa återbetalningar. Men han hade hamnat i trångmål och hade skulder till vad han själv benämner som ”fel personer”. Han var även inne i ett spelmissbruk. När pengarna fortsatte komma in till honom började han därför använda dem för att betala av skulderna och för att bekosta sitt missbruk.

Döms till 44 000 kronor i böter

Totalt är det 6 utbetalningar som åtalet har handlat om. Beloppen har legat på mellan cirka 30 000 kronor upp till cirka 230 000 kronor.

Eftersom mannen fört pengarna mellan sina konton och dessutom spenderat dem anser tingsrätten att han gjort sig skyldig till brott. Han döms därför för sex fall av olovligt förfogande till villkorlig dom och dagsböter på totalt 44 000 kronor. Han ska även betala skadestånd till målsägarna.

Mannen har erkänt sig skyldig till brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.