Säkerhetspolisen säger att de har uppgifter om att mannen har fortsatt samröre med organisationen NMR. Foto: Henrik Montgomery, TT

Man i Jämtland blir av med vapen efter uppgifter från Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beslagtagit vapen från en brottsmisstänkt man i Jämtlands län. Anledningen är att Säkerhetspolisen uppger att mannen är medlem i den högerextrema rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Mannen förnekar att han har något samröre med organisationen i dag.

Det var i samband med en husrannsakan hos mannen som polisen beslagtog bland annat skjutvapen, ammunition och svartkrut. Mannen motsatte sig beslaget och överklagade till Förvaltningsrätten.

Mannen menar att han har varit medlem i NMR, men att han inte var aktiv och att han har lämnat organisationen. Mannen menar att Säkerhetspolisens påstående om att han fortfarande är aktiv, är påhittat.

Har stort jaktintresse

Mannen hade jaktvapen som han vill ha tillbaka eftersom han har ett stort jaktintresse. Får han inte det måste han lämna sitt jaktlag, menar han enligt domen. Han ifrågasätter även att polisen ser honom som aktiv medlem och menar att det innebär att alla hans vänner i så fall per automatik skulle ha kopplingar till organisationen och att ingen kan umgås med honom utan att kartläggas av polisen.

Allvarlig brottslighet

Polisen menar att mannen är misstänkt för allvarlig brottslighet och att ett yttrande från Säpo gör gällande att mannen fortfarande är aktiv i NMR. Uppgifterna från Säpo är sekretessbelagda. Flera av de föremål som mannen hade i sin bostad saknade han dessutom tillstånd för.

Förvaltningsrätten menar att polisen i detta fall har haft rätt att beslagta mannens vapen och finner ingen anledning att ändra det beslutet.

Vad mannen misstänks för som föranledde husrannsakan har vi inga uppgifter om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.