Person i Jämtlands län lämnades liggande i sin egen avföring – av personlig assistent

Publicerad

En person i länet lämnades vid två olika tillfällen, ensam och liggandes på golvet, i flera timmar av sin personliga assistent. Vid ett av dessa tillfällen låg personen i sin egen urin och avföring.

Personen bor i egen lägenhet men har stort vårdbehov och behov av personlig assistans vid dygnets alla timmar. Flera personliga assistenter turas om med att jobba med personen och har övernattningsrum i dennas lägenhet.

Incidenterna där personen lämnades ensam inträffade i december 2022 och januari 2023. Enligt dokumentation från en Lex Sarah-anmälan som den aktuella kommunen gjort så ska den assistent som var i tjänst vid ett av tillfällena ha försökt förmå vårdtagaren att gå på toaletten.

Personen ska då ha fallit ihop på golvet varpå assistenten ska ha försökt dra personen i benen till badrummet från vardagsrummet. Enligt uppgift från assistenten själv för att det skulle vara ”enklare” att duscha av personen om denna bajsade eller kissade ner sig.

”Tänker inte arbeta gratis”

Assistenten ska till sin enhetschef ha sagt att ”jag tänker inte arbeta gratis” som förklaring till varför denna gått och lagt sig efter att ha lämnat vårdtagaren på golvet i badrummet.

Kommunen har nu valt att stänga av assistenten och en arbetsrättslig utredning pågår. Man ser även över rutinerna för vad som ska göras när en anställd behöver hjälp i arbetet. Dessutom ska kommunen ge arbetsgruppen ökad handledning och kunskap gällande bemötande och vilken kultur som ska råda på arbetsplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om Lex Sarah – enhetschefen på IVO förklarar. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.