Man i Krokoms kommun utsatt för telefonbedrägeri – blev lurad på 113 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern har polisanmält ett bedrägeri han utsatts för förra veckan. Genom att få mannen att logga in på sitt bank-id lyckades förövarna lura till sig 113 000 kronor.

Brottet ska ha skett i slutet av förra veckan och enligt polisanmälan ska mannen ha fått ett sms där det stod att han beviljats ett sms-lån. Han uppmanades där att ringa ett telefonnumer som stod angivet.

Erbjöd hjälp

Personen på andra sidan luren uppgav sig komma från Lendo. en jämförelsetjänst för lån. Mannen fick då veta att någon ska ha tagit ett lån i hans namn, och personen i luren sa sig kunna hjälpa till med att rätta till den saken.

Loggade in med bank-id

Mannen uppmanades att logga in på sin bank med sitt bank-id, men i stället för att få hjälp blev han av med 113 000 kronor.

Händelsen är nu anmäld som ett så kallat förfogenhetsbedrägeri, och utredningen leds av bedrägericenter i Sundsvall.

I videon: Så kan du som anhörig hjälpa till att skydda äldre släktingar från bedrägerier:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gertrud Nygren från PRO Jämtland ger sina bästa tips till de anhöriga som är oroliga för att närstående ska drabbas av vishing bedragare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.