Foto: Jenny Stjernström/SVT

Många Östersundsbor väljer svarttaxi på Facebook

Publicerad

Det finns det i dag totalt i landet ett 100-tal företagsliknande svarttaxigrupper på Facebook. Företeelsen är mest utbredd i mellanstora städer, och allra mest i Norrland.
Östersund är den femte av de mest utsatta kommunerna, enligt Svenska Taxiförbundet.

Svenska Taxiförbundet uppger att granskningen visar att sammantaget drygt 123 000 svenskar är medlemmar i någon av de runt 100 Facebookgrupper som finns med uttalad svarttaxiverksamhet som syfte.

– Utvecklingen av svarttaxi på Facebook är ett allvarligt hot mot den seriösa taxinäringen. Särskilt i mindre och medelstora orter har seriösa taxiföretag allt svårare att överleva idag på grund av konkurrens från svarttaxi via sociala medier. Vi riskerar att få fler orter som står helt utan seriösa taxitjänster, säger förbundsdirektör Claudio Skubla i ett pressmeddelande.

Mest utbrett i norr

Taxiförbundet menar att svarttaxiverksamheten på Facebook är mest utbredd i norra Sverige. Åtta av kommunerna på ”tio i topp” är Norrlandskommuner och sexa är Sundsvall med Östersund på placeringen närmast ovanför.

Enligt granskningen är 70 personer per 1 000 invånare i Östersunds kommun medlemmar i någon svarttaxigrupp på Facebook. Det skulle innebära att 4 500 Östersundsbor beställer svarttaxi på nätet.

Hotar taxinäringen

Svenska Taxiförbundet menar att svarttaxigrupperna hotar att tränga ut den seriösa taxinäringen.

- Det behövs nya regelverk som stoppar svarttaxi på Facebook och myndigheterna måste flytta sina kontroller dit där svarttaxi förmedlas. Därtill måste det vara kännbart att bryta mot taxilagstiftningen om denna utveckling ska stävjas, säger Claudio Skubla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer