Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lätt kan en A-traktor trimmas. Hör och se när bilinspektör Nils-Anders Boije Jibor testar ett beslagtagen fordon. Foto: Sara Leijman/SVT

Här provkör polisen en beslagtagen A-traktor – går långt över 30 km/tim

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är det många som trimmar sina A-traktorer och när de stoppar en som de misstänker har manipulerats kan den beslagtas. SVT följde med när polisen testade en som gick långt över lagliga 30 kilometer i timmen.

Följ med på åkturen i videon ovan.

– Det som slagit mig är att man helst vill fuska så det går lite fortare, säger Nils-Anders Boije Jibor.

Han arbetar som bilinspektör hos polisen i Jämtlands län och är en av dom som kontrollerar och går igenom beslagtagna fordon. När SVT får komma finns tre beslagtagna A-traktorer i deras förråd.

Många brister

Genom åren har Nils-Anders Boije Jibor besiktigat många A-traktorer och enligt honom är det många som är trimmade. Men det är inte bara det som är problemet, menar han.

– På en del lyser varenda varningslampa för systemen, säger han.

Enligt polisen har många av A-traktorerna brister. Framförallt de som är lite äldre. Däcken kan vara helt utslitna, bromsarna kan vara dåliga och fjädringar demonterade. Och eftersom det inte finns något krav på bilbälte är de oftast virade bakom sätet istället och går inte att använda.

– Det är jättevanligt i A-traktorer, säger Nils-Anders Boije Jibor.

Ny utredning

1 november presenteras en ny utredning om skärpta krav för just A-traktorer. I direktiven framgår det att säkerheten måste förbättras. I dag finns exempelvis inget krav på bilbälte i en A-traktorer.

Dessutom pekar direktiven på att det bör bli svårare att manipulera fordonen så att det inte ska gå att köra för fort. Men hos polisen är man tveksam om det kommer att hjälpa.

– Nej, jag tror inte det tyvärr. Det finns inget idiotsäkert att spärra de här så att man inte kan trimma dom. Det gör inte det, inte i dag, säger Nils-Anders Boije Jibor.

Antalet A-traktorer ökat

De senare åren har antalet A-traktorer ökat kraftigt.

2020 fanns 30 723 registrerade A-traktorer i Sverige.

I år finns 50 969 registrerade A-traktorer i Sverige.

I jämtlands län finns cirka 1–500 registrerade A-traktorer.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.