Foto: SVT

Många vill hjälpa till med brandbevakning på Sonfjället

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland gich ut på sociala medier och sökte folk till efterbevakning och eftersläckning av den brandhärjade nationalparken på Sonfjället. Gensvaret var stort, och nu kan de inte ta emot fler ansökningar.

– Vi har inte hunnit räkna, men många hundra uppskattningsvis upp mot 500 ansökningar går vi igenom just nu tillsammans med vår HR-avdelning, säger Henrk Hansson, viltchef på länsstyrelsen i Jämtland, till Sameradion & SVT Sápmi.

Det är folk både från området, länet och övriga landet som har sökt. Det kommer att handla om timanställningar, med maxtak för antal timmar.

Sameradion och SVT Sápmi

Krävs tre rökfria dygn

I dag har länsstyrelsen mycket personal på Sonfjället som har avbrutit sina semestrar eller som egentligen ska jobba med annat, som handläggning av jordbruksstöd. Tanken är att den personalen nu ska kunna återgå till sina semestrar och det övriga arbetet.

– Planen nu är att bevaka området, och bekämpa där det ryker eller om det flammar upp. Det behövs tre rökfria dygn innan vi kan avsluta bevakningen, och där är vi inte alls än.

Sonfjället är Mittådalens samebys vinterbetesmarker.

Hur ser det ut?

– Vi är på plats med vattenslangar och pumpar runt det här området. Det ryker ännu och kan flamma upp här och där. Det är en bra bit att gå, oländig terräng, och en ravin som delar området i två delar. Det känns väldigt roligt att så många vill hjälpa till i det här arbetet, säger Henrik Hansson, vltchef på länsstyrelsen i Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet