Anette Lindén från Bispgården blev sjukskriven och sedan utförsäkrad efter en trafikolycka. Foto: SVT

Manifestation i Östersund mot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka drabbas orimligt hårt av Försäkringskassan regler och bedömningar – det var budskapet under lördagens demonstration på Stortorget i Östersund.

Nätverket ”Nu jävlar får det vara nog” uppmanade till samling på torget i Östersund för att manifestera mot Försäkringskassan och en försämrad sjukförsäkring. Man vill uppmärksamma beslutsfattare på hur hårt sjuka drabbas när de blir utförsäkrade. Flera svårt sjuka har berättat i media hur de fått besked att de anses kunna arbeta.

Så här skriver nätverket på sitt upprop : ”Visa att du vill veta att tryggheten finns den dagen du eventuellt blir sjuk eller skadad – delta antingen på plats eller hemifrån. Visa att även du vill ha en trygg och rättssäker sjukförsäkring.”

Reste från Bispgården för att manifestera

Anette Lindén från Bispgården hör till dem som drabbats efter att en trafikolycka gav henne en nackskada.

– Jag ska inte behöva leva på sambon och att anhöriga ska hjälpa en, säger hon.

Efter flera år av sjukskrivning, och med två års utförsäkring, har hon just lyckats få en deltidstjänst på en tidigare arbetsplats som hon hoppas klara. I klippet ovan berättar Anette om situationen och varför hon kommit till manifestationen.

Nätverket har cirka 7 000 medlemmar och manifestationen sker samtidigt på sju platser i landet. Förutom i Östersund så genomfors manifestationer i Luleå, Eskilstuna, Stockholm, Kalmar, Motala, Göteborg och Skövde.

Manifestation på Stortorget i Östersund mot Försäkringskassans utförsäkringar, ordnad av nätverket ”Nu jävlar får det vara nog”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.