Fredagsbön i moskén

Uppdaterad
Publicerad

Männen måste acceptera att det som gäller i hemlandet inte gäller här. Det menar ledningen inom moskén i Östersund.

LÄS MER: ”Det kan bli hätska diskussioner om kvinnors rättigheter”

Tahar Khalfalla är ordförande för Muslimska föreningen och han är väl medveten om de problem som finns på asylboenden – att många kvinnor upplever hot, våld och trakasserier.

Efter flykten

Han påpekar att problemen även finns  bland de som lämnat asylboendet. Tahar Khalfalla anser att de som arbetar i moskén har ett stort ansvar.

Männen måste förändras

–  Vi är inte bara en moské. Vi är som ett informationscenter. Vi försöker hjälpa de som kommer hit genom att förklarar hur samhället fungerar. Och vi är mycket tydliga med att vi inte accepterar våld och liknande.

–  Männen måste förstå att det som gäller i hemlandet inte gäller i Sverige. De måste ändra sig annars blir det inte bra för dem.

Tahar Khalfalla har mött många män som har svårt att hantera att deras roll förändrats.

LÄS MER: Kvinnor vittnar om utsatthet och rädsla på asylboenden

Informerar vid fredagsbönen

– I hemlandet har de makt över pengar, familjen och uppfostran och när de märker att de tappar det här blir en del chockade.

Under den viktiga fredagsbönen är det över 300 personer i moskén.

– Då tar vi ofta upp de problem som kan bli i samhället. Som det som är aktuellt nu. Vi pratar ofta om att våld mot kvinnor och barn  och även män inte är accepterat. Vi lever här och ska leva efter svensk lag.

Här finns allt vårt material om kvinnornas situation på asylboenden i länet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter flykten

Mer i ämnet