Anna Sellströms bistra min vakade över torget. Hon var lokalt det stora namnet som slogs för kvinnlig rösträtt. Men nu fick betydligt fler kvinnor sin stund i rampljuset.

Maratonläsning om de som slogs för kvinnlig rösträtt

Uppdaterad
Publicerad

I drygt nio timmar beräknades stafettläsning på Stortorget i Östersund pågå. Ur högtalarna ljöd namnen på de kvinnor som för drygt 100 år sedan skrev på protestlistor för att kvinnor i landet både skulle få rösträtt och vara valbara.

1921 hölls det första valet med kvinnliga röstande i Sverige. Bara 20 år tidigare var antalet röster fördelade efter hur stor förmögenhet man hade. Men givetvis gällde det då bara män.

Vid sidan av scenen som ställts upp på Stortorget finns ett stort porträtt på Anna Sellström. Hon var en av de ledande krafterna i Östersund, i kampen om rösträtten.

Malin Palmqvist som satt ihop det här lilla eventet ville peka på att det var fler, gäsrötterna, som ställde upp i kampen.

– Jag hittade de här protestlistorna som de skrivit på. Det som slog mig var att så många fler än de välkända förgrundsgestalterna deltog i kampen. På det här sättet vill jag lyfta fram också dem, säger Malin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.